Home page | Privacybeleid

Karpersoorten

Karper Soorten

Karper Baarddraden.

Hier zie je de vier baarddraden van de karper.

Een karper kun je herkennen aan zijn vier baarddraden.
Een karper heeft twee korte baarddraden op zijn bovenlip en twee lange baarddraden in de hoek van zijn bek.
Ook heeft een karper een lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. Een karper kan maximaal 40 jaar oud worden en een maximum lengte van 120 cm bereiken.
Het leefgebied van de karper is van oorsprong het gebied rond de Zwarte zee, de kaspische Zee en het Aral Meer.

Soorten Karper. Karpersoorten.

De naam karper is in de basis eigenlijk bestemd voor twee verschillende soorten: Cyprinus Carpio en Cyprinus Rubrofuscus.
De wilde en gekweekte karpers ten westen van de Kaspische Zee zijn Cyprinus Carpio.
Cyprinus Rubrofuscus vertegenwoordigt de Oostelijke karpers (bijvoorbeeld de KoiKarper). De verschillen tussen de karpersoorten worden voornamelijk bepaald door het schubbenpatroon.

Karpersoort: Wilde Karper of Boeren Karper.

Boerenkarper.

De BoerenKarper is een slank gebouwde vis en heeft een torpedovormig lichaam. De BoerenKarper is moeilijk te vangen door bewegelijkheid en uithoudingsvermogen.

De Wilde Karper is - net als de SchubKarper - normaal beschubd.
De BoerenKarper (= Wilde Karper) is een tamelijk slank gebouwde vis en wordt gekenmerkt door een torpedovormig lichaam (geen knik tussen kop en rug).
De BoerenKarper heeft een eindstandige bek en bleke vinnen. Het visvlees van de BoerenKarper is over het hele lichaam roodgekleurd.
De BoerenKarper is moeilijker te vangen vanwege de enorme bewegelijkheid en uitstekende uithoudingsvermogen. Het enige nadeel is dat BoerenKarper niet zwaarder wordt dan zo’n 5 kg.

Karpersoort: Schub Karper.

Schubkarper.

De SchubKarper is veelal hoger en breder gebouwd. De SchubKarper is de meest voorkomende karpersoort in de verschillende viswateren en zij kunnen uitgroeien tot geweldige beesten met een flinke lengte en een enorm gewicht.

De SchubKarper (Cyprinus C arpio) heeft - net als de Wilde Karper - een normaal schubbenpatroon.
De naam SchubKarper geldt specifiek voor gekweekte karper-exemplaren. De SchubKarper is veelal nog hoger en breder gebouwd. De SchubKarper is de meest voorkomende karpersoort in de verschillende viswateren.
De SchubKarper is een kweekvorm van de BoerenKarper. SchubKarpers worden regelmatig uitgezet. Deze karpers kunnen uitgroeien tot geweldige beesten met een flinke lengte en een enorm gewicht.
Zoals de naam het al zegt is deze karper geheel beschubt. Zijn schubbenlichaam bestaat uit kleine ronde schubjes, die samen een geheel schubbenpatroon vormen. De schubben hebben een goudgele tot grijsbruine kleur. de maximale lengte van een SchubKarper is 120 cm.

Karpersoort: Edel Karper of Spiegel Karper.

Spiegelkarper.

De SpiegelKarper is een kweekvariant van de Schubkarper. Iedere SpiegelKarper kan herkend worden aan een uniek schubbenpatroon.

Enkele abnormaal gevormde, grote schubben zijn kenmerkend voor de SpiegelKarper. De SpiegelKarper is een kweekvariant van de Schubkarper. De SpiegelKarper heeft in plaats van een compleet schubbenpatroon een paar losse schubben, die van grootte variëren en verspreid over het lichaam liggen. Meestal bevinden de schubben zich met een rij over de rug langs de rugvin. Ook liggen er dan vaak een hoopje kleine schubben verspreid bij de staartwortel en bij het kieuwdeksel. Voor de rest liggen er een paar grote schubben over de flanken. Iedere SpiegelKarper kan ook herkend worden aan een uniek schubbenpatroon. De kleur is meestal goudgelig op de schubben tot donkerbruin op zijn onbeschubte lichaam. Meer op zijn buik verandert het onbeschubte lichaam van de SpiegelKarper van bruin in geel.

Karpersoort: Rijenkarper.

Rijenkarper.

De RijenKarper kenmerkt zich door een rij zeer grote schubben, horizontaal over de zijkant. De RijenKarper is doorgekweekt en nu een aparte karpersoort.

De RijenKarper kenmerkt zich door een rij zeer grote schubben, horizontaal over de zijkant.
De RijenKarper is eigenlijk een Spiegelkarper. Deze vis is doorgekweekt en heeft er voor gezorgd dat het een aparte karpersoort is geworden.
Helaas blijft hij qua groei wat achter op de SpiegelKarper en de SchubKarper. Over zijn lichaam loopt een rij (meestal even grote) schubben van staart tot kieuwdeksel. Meestal heeft de RijenKarper nog een rij kleinere schubben op de rug van begin tot einde van de rugvin. De kleur van deze karper is over het algemeen hetzelfde als die van de Spiegelkarper.

Karpersoort: Leder Karper of Naaktkarper.

Lederkarper.

De LederKarper is geheel onbeschubt of heeft slechts enkele schubben en heeft een erg verdikte huid. De LederKarper voelt leerachtig aan.

De LederKarper is geheel onbeschubt of heeft slechts enkele schubben.
Vaak hebben karpervissers te maken met een Spiegelkarper als er enkele schubben op het lichaam aanwezig zijn.
De huid van de LederKarper is erg verdikt. Hierdoor voelt de LederKarper leerachtig aan.
De LederKarper - ook wel NaaktKarper genoemd - komt weinig voor en worden niet of nauwelijks uitgezet. De LederKarper is een heel zeldzame soort.
Net als de SpiegelKarper groeit hij niet erg snel.

Karpersoort: Goudkarper.

Goudkarper.

De GoudKarper komt heel weinig voor.

De GoudKarper is over bijna zijn gehele lichaam goud/oranje kleurig.

Karpersoort: Graskarper.

Graskarper.

De GrasKarper wordt vaak als bestrijdingsmiddel tegen waterplantengroei gebruikt, omdat de GrasKarper veel alg en wier eet.

De GrasKarper is een lange smalle vis en is door zijn langwerpige vorm in staat om snel te zwemmen.
De GrasKarper geeft zeker wat sport mocht je hem aan de lijn krijgen.
Hij heeft geen bekdraden zoals we van de karper gewend zijn.
Hij eet vooral veel alg en wier.
Daarom wordt de GrasKarper gebruikt als biologisch bestrijdingsmiddel tegen overdadige waterplantengroei.
Het maximum gewicht van de GrasKarper ligt rond de 40 pond.

CarpManiac Almere. Voerboot Huren. Voerboten Verhuur.